Waarom een evenement sponsoren: de 7 belangrijkste redenen

Waarom een evenement sponsoren: de 7 belangrijkste redenen

Het sponsoren van evenementen is een effectieve manier voor bedrijven om hun merk te promoten, een specifieke doelgroep te bereiken en een significant rendement op investering te behalen. Als sponsor profiteert je bedrijf van verhoogde zichtbaarheid bij de deelnemers van het evenement, de media en de lokale gemeenschap.

In dit artikel bespreken we de voordelen van het sponsoren van evenementen als sponsor, en de factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een evenement om te sponsoren.

Samenvatting


    1. De verschillende vormen van sponsoring

    Voordat je begint met het sponsoren van evenementen, is het belangrijk om de verschillende vormen van sponsoring te kennen.

    • Financiële sponsoring: Dit is de traditionele vorm van sponsoring, waarbij een bedrijf (de sponsor) een evenement financiert of financieel bijdraagt aan de organisatie ervan. De zichtbaarheid van de sponsor hangt af van het budget dat wordt toegewezen aan het evenement.
    • Materiële sponsoring: Materiële sponsoring houdt in dat de sponsor alle benodigde infrastructuur levert voor de opbouw en organisatie van een evenement. Dit kan stoelen, stands, verlichting, borden, etc. omvatten.
    • Diensten sponsoring: Sommige bedrijven kunnen het evenement niet financieel of materieel ondersteunen. Daarom is diensten sponsoring een goed compromis binnen een partnerschap. Hierbij worden aanzienlijke kortingen verkregen van drukkerijen, reclamebureaus, radio’s, en andere media. In ruil daarvoor wordt hun logo op de verschillende communicatie-uitingen vermeld als partner van het evenement.

    Ten slotte, hoewel dit type sponsoring kan worden gerekend tot diensten sponsoring, kunnen veel sponsors ook projecten ondersteunen door hun communicatieve impact en bekendheid. Dit wordt vaak beschouwd als marketing- of commerciële sponsoring. Als je geen financiële bijdrage wilt leveren of tijd wilt besteden aan de uitvoering van diensten, kan het publiceren van enkele advertenties (sociale media, website, posters…) met je bekendheid een echte meerwaarde zijn voor de gesponsorde partij én voor je eigen merkbeeld.

    2. Factoren om te overwegen bij het kiezen van een sponsoring

    Het is belangrijk om zorgvuldig te kiezen welke evenementen je wilt sponsoren. Voordat je een beslissing neemt, moet je rekening houden met verschillende factoren zoals:

    • De relevantie van het evenement voor je bedrijf
    • De doelgroep van het evenement
    • De andere sponsors van het evenement
    • De betrokken kosten
    • De kansen die uit het evenement kunnen voortvloeien

    3. Verhoogde zichtbaarheid voor je bedrijf

    Een van de belangrijkste voordelen van het sponsoren van evenementen is de verhoogde zichtbaarheid die je bedrijf krijgt bij een specifieke doelgroep. Als sponsor wordt je bedrijf sterk onder de aandacht gebracht van de deelnemers aan het evenement (potentiële of huidige klanten), de media die het evenement verslaan en de lokale gemeenschap. Meer zichtbaarheid leidt doorgaans tot een grotere vraag van potentiële klanten. Daarnaast zorgt het ervoor dat de naam van je bedrijf wordt geassocieerd met een specifiek evenement, zoals een verenigingsevenement, CSR-activiteit of innovatie-evenement.

    4. Een echt rendement op investering (ROI)

    Hoewel het sponsoren van evenementen een initiële financiële (of materiële en dienstgerelateerde) investering kan vereisen, kan het een aanzienlijk rendement op investering opleveren. Zoals eerder genoemd, kan dit een toename in zichtbaarheid en naamsbekendheid inhouden, klantenbinding bevorderen en bijdragen aan een toename in verkopen en netwerkmogelijkheden. Om het rendement op investering te maximaliseren, is het belangrijk om evenementen te kiezen die aansluiten bij je bedrijfsdoelstellingen en je doelgroep.

    5. Mogelijkheid tot het creëren van zakelijke relaties

    Het sponsoren van evenementen biedt ook kansen om zakelijke relaties op te bouwen met andere bedrijven of potentiële partners. Als sponsor kun je belangrijke besluitvormers, invloedrijke figuren in de industrie of potentiële klanten ontmoeten tijdens het evenement, wat kan leiden tot langdurige samenwerkingsmogelijkheden.

    6. Deelname aan evenementen met een sociaal doel

    Sponsoring is ook een uitstekende manier voor je bedrijf om een evenement met een sociaal doel te ondersteunen en zo gepositioneerd te worden als een maatschappelijk verantwoordelijke speler. Dit kunnen evenementen zijn die worden georganiseerd door verenigingen of bedrijven binnen een specifiek domein (zoals werkgelegenheid, duurzame ontwikkeling, bescherming van flora en fauna). Elke vorm van sponsoring moet uiteraard vrijwillig en actief zijn. Zodra je sponsor bent, wordt verwacht dat je ook een actieve rol speelt in het evenement, bijvoorbeeld door advies te geven, deel te nemen aan vergaderingen, enz.

    7. Belangrijke fiscale voordelen

    Een laatste reden om sponsor te worden, zijn de fiscale voordelen. Bedrijven die evenementen sponsoren, kunnen profiteren van verschillende belastingvoordelen. De sponsoringskosten worden aan het einde van het jaar van het fiscale resultaat afgetrokken. Ook kan de btw worden teruggevorderd; de facturen in het kader van sponsoring worden opgesteld inclusief btw. De wet staat je toe de btw die aan de organisator is gefactureerd, af te trekken.

    Hoewel sponsoring niet primair om fiscale redenen moet worden gedaan, blijft het een belangrijk voordeel om in overweging te nemen. Meer gedetailleerde informatie is te vinden op de website van de overheid om alle mechanismen en fiscale voordelen van sponsoring beter te begrijpen. Elk sector heeft zijn eigen regels en specificaties, dus het is belangrijk om van tevoren goed geïnformeerd te zijn en alle vereiste voorwaarden in acht te nemen.


    Weezevent ondersteunt je bij het organiseren van je evenementen met oplossingen voor online ticketverkoop, toegangscontrole, cashless betalingen en marketingtools voor een eenvoudige en efficiënte organisatie!

    Meer weten



    nieuwsbrief-succes