Organiseer een barbecue in 5 stappen

Organiseer een barbecue in 5 stappen

De mooie dagen komen eraan, wat betekent dat het barbecueseizoen weer is geopend! Barbecues zijn het perfecte moment voor gezelligheid tijdens de zonnige dagen, geliefd bij iedereen, zowel vleeseters als vegetariërs. Of het nu in familiekring of met vrienden is, er is niets beter dan een goede barbecue om in alle rust en ontspanning samen te komen. Toch vraagt het organiseren van een barbecue enige voorbereiding op het gebied van boodschappen, benodigdheden en gewoonweg de planning.

Om je leven gemakkelijker te maken, ontdek al onze tips en trucs om een geslaagde en gezellige barbecue te organiseren.

Samenvatting


    1. Een goede organisatie

    Voordat je begint met grillen, is het natuurlijk belangrijk om je barbecue-dag of -avond goed te plannen. De eerste stap is het bepalen van de locatie (bij jou thuis, bij een vriend, enz.), de datum en het tijdstip waarop je gasten moeten arriveren. Controleer ook een paar dagen van tevoren of het weer geschikt is, want een barbecue in de regen is niet ideaal.

    Bereid zoveel mogelijk voor, zodat je van de avond en je gasten kunt genieten. Zet een kleine tafel klaar met kruiden en gereedschappen naast de barbecue, snijd de groenten die gegrild worden, en leg het vlees klaar in een schaal in de koelkast. Zet de barbecue op (aanmaakblokjes, houtskool, rooster, enz.). Dek de tafel en houd de drankjes koel. Vergeet niet een klein aperitief klaar te maken om je gasten bezig te houden en de sfeer gezellig te maken!

    2. Voorbereiding van de barbecue

    Voor de veiligheid moet je barbecue op een vlakke ondergrond staan, ver genoeg van de tafel voor stabiliteit. Let ook op de windrichting, zodat je gasten niet de hele avond in de rook en geuren staan. Om ervoor te zorgen dat de kolen perfect zijn en er geen giftige vlammen ontstaan, moet het vuur meestal minstens 30 minuten van tevoren worden aangestoken. Zorg ervoor dat je al het gereedschap klaar hebt staan en binnen handbereik is.

    3. De onmisbare barbecue-boodschappenlijst

    Vlees en spiesjes grillen is slechts één onderdeel van een barbecue. De bijgerechten zijn net zo belangrijk. Vergeet niet te denken aan je gasten die mogelijk dieetwensen of voedselbeperkingen hebben: veganisten, vegetariërs, enz., die waarschijnlijk meer voor de groenten gaan. Denk dus aan fruit, gestoomde of rauwe groenten, salades en zelfs vis! Hier is een kort overzicht van de onmisbare voedingsmiddelen:

    Vlees

    Het belangrijkste onderdeel van een barbecue is natuurlijk het vlees. Varieer de soorten vlees en bereidingswijzen. Sommige mensen geven de voorkeur aan rood vlees (rund, varken, lam) boven wit vlees (kip, kalkoen) en omgekeerd. Vraag je slager om hulp bij het bepalen van de hoeveelheid. Je kunt je barbecue ook aanvullen met vis (zeebaars, tong, dorade)! Naast de traditionele worsten en merguez kunnen je gasten kiezen uit hamburgers, kippenvleugels, sardines, garnalen, enz.

    Vegetarische alternatieven

    Maak je eigen salades met de fruitsoorten, groenten en kruiden die je lekker vindt! Denk aan rauwe groenten zoals wortels, komkommers of paprika’s. Groentespiesjes en gegrilde groenten zoals tomaten, paprika’s of aubergines zijn vaak erg populair. Een klein buffet maakt je maaltijd flexibeler en leuker voor iedereen.

    Dranken en desserts

    Om je barbecue feestelijk af te sluiten, denk ook aan de dranken en desserts. Een frisse fruitsalade, chocoladetaart, citroentaart, brownie, macarons of een andere lekkernij is altijd een succes!

    Wat betreft dranken denk je waarschijnlijk al aan wijn en bier. Maar vergeet niet om ook vruchtensap en frisdrank in huis te halen voor mensen die geen alcohol drinken of nog moeten rijden.

    4. Sauzen en marinades

    Aarzel niet om het vlees enkele uren voor het grillen te marineren om het malser en smaakvoller te maken. Sommige vleeswaren zijn al gemarineerd bij aankoop, maar je kunt je eigen marinade maken.

    Als je saus wilt toevoegen (zoals barbecuesaus), doe dit dan pas in de laatste vijf minuten van het koken. Gebruik een kwast om de saus aan te brengen en laat het daarna op een laag vuur rusten, zodat het goed in het vlees trekt.

    5. Grillen

    De voedingsmiddelen moeten op 15-20 cm afstand van het vuur worden geplaatst op een schoon rooster. Rood vlees moet dichtgeschroeid worden op felrode kolen en slechts één keer gezouten worden om te voorkomen dat het uitdroogt. Groenten, zeevruchten en wit vlees moeten langzamer en op lagere temperaturen worden gekookt.

    Drie fouten om te vermijden tijdens je barbecue:

    • Te veel vlammen gebruiken: Dit kan het voedsel verbranden en schadelijke toxines vrijgeven. Gebruik liever de techniek van het tweezonenvuur: een hete zone met veel kolen om vlees dicht te schroeien en een koelere zone met minder kolen voor een zachtere bereiding.
    • Vlees snijden om de gaarheid te controleren: Dit zorgt ervoor dat het vlees droog wordt en al zijn sappen verliest. Investeer in een goede vleesthermometer of leer het gaarheidsniveau te beoordelen op het oog.
    • De kolen met water doven: Water zorgt alleen voor stoom, wat de smaak van het eten onaangenaam maakt. Gebruik in plaats daarvan een handvol grof zout om de vlammen te doven (of een beetje suiker om de kolen opnieuw aan te wakkeren).

    Wil je weten hoeveel mensen naar je barbecue komen? Gebruik een gratis online inschrijvingssysteem!

    Meer weten

    nieuwsbrief-succes