Lijst van de beste activiteiten voor een vereniging

Lijst van de beste activiteiten voor een vereniging

Het organiseren van activiteiten staat centraal in elke vereniging. Fondsenwerving, promotie van een goed doel, een liefdadigheidswandeling, sportevenement, educatieve en inclusieve activiteiten, er is keuze genoeg. Ondanks je jarenlange ervaring binnen je vereniging, kun je echter snel zonder ideeën komen te zitten.

Om je te helpen, hier een originele lijst met ideeën voor activiteiten om te organiseren, ongeacht de oorzaak of de grootte van je vereniging.

Samenvatting


    1. Een fondsenwerving

    Een van de eerste activiteiten om als vereniging te organiseren is uiteraard een fondsenwerving. Dit is niet alleen de beste manier om je jaarlijkse doelen te bereiken, maar ook om je goede doel te promoten.

    2. Een milieuvriendelijke activiteit

    Als je vereniging zich richt op milieukwesties, organiseer dan activiteiten rondom dit thema om het grote publiek bewust te maken van milieuproblemen en je doel te promoten.

    Je kunt bijvoorbeeld opruimdagen organiseren, workshops over afvalvermindering, conferenties over klimaatverandering, of tuinieractiviteiten om ecologische praktijken te bevorderen.

    3. Een ondersteuningsprogramma voor kwetsbare mensen

    Als je vereniging zich richt op het ondersteunen van kwetsbare mensen, kun je programma’s organiseren om mensen in nood te helpen. Je kunt bijvoorbeeld voedselbanken organiseren, opvang regelen voor daklozen, programma’s opzetten voor gehandicapte mensen of kinderen, of hulp bieden aan ouderen.

    4. Een conferentie of workshop

    Conferenties en workshops zijn een uitstekende gelegenheid om het grote publiek bewust te maken van de kwesties die je vereniging wil aanpakken. Je kunt experts uitnodigen, rondetafelgesprekken organiseren, specifieke workshops aanbieden, discussies leiden of trainingen geven. Aarzel niet om lokale bedrijven te betrekken die hun expertise en kennis kunnen delen voor deze activiteiten.

    5. Een bewustwordingscampagne

    Bewustwordingscampagnes zijn een geweldige manier om mensen te informeren en op te leiden over het doel van je vereniging. Scholen, universiteiten en bedrijven nodigen vaak verenigingen uit om hun doel te delen. Je kunt ook naar open dagen gaan om je vereniging te promoten en studenten meer te leren over de belangrijkste activiteiten ervan.

    6. Een concert of voorstelling

    Concerten en voorstellingen zijn leuk om te organiseren en inclusief, en kunnen zowel kinderen als ouderen en alle leden van de vereniging samenbrengen. De mogelijkheden voor optredens zijn eindeloos: toneel, dans, circus, gymnastiek, improvisatie, zangconcerten, solo-optredens, enz. Om de voorstelling nog leuker te maken, kun je kostuums toevoegen rondom een specifiek thema. De opzet van een concert of voorstelling vereist echter een geschikte locatie en een zorgvuldige organisatie (logistiek, werving van vrijwilligers, stands, drank en eten…).

    Evenzo is de aanwezigheid en beschikbaarheid van artiesten essentieel voor het succes van het evenement. De voorstelling wordt vaak uitgevoerd door de leden van de vereniging zelf, die het hele jaar door oefenen en specifieke vaardigheden hebben.

    7. Een wijnactiviteit

    Wijnworkshops, proeverijen van regionale gerechten en wijnen, opleidingen en leersessies… Activiteiten rondom wijn zijn altijd zeer gewaardeerd en gezellig. Ze zijn snel en eenvoudig te plannen; alles wat je nodig hebt is een locatie… en wijn!

    8. Een loterij

    Loterijen zijn ook originele activiteiten, gemakkelijk te organiseren en goedkoop voor een vereniging. Voorbereid op een evenement of fondsenwerving, kan een loterij online of fysiek (bij winkels, scholen, gemeentehuizen…) worden georganiseerd. Je moet ook de prijzen bepalen die te winnen zijn.

    Hier is een niet-uitputtende lijst met prijsideeën, afhankelijk van het beschikbare budget:

    • Tickets voor een cultureel of sportief evenement,
    • Een tentoonstelling of evenement,
    • Huishoudelijke apparaten,
    • Cadeaubonnen en tegoedbonnen,
    • Geld,
    • Boeken of bordspellen,
    • Een reis, enz.

    9. Culturele activiteiten

    Culturele activiteiten zijn een uitstekende gelegenheid om culturele diversiteit te bevorderen en het teamgevoel binnen de vereniging te versterken. Je kunt bijvoorbeeld een cultureel uitstapje organiseren naar een museum, tentoonstelling, beurs of theater, een dag voor culturele uitwisseling tussen verenigingen plannen, of een middag aan kunst wijden.

    10. Sportactiviteiten

    Sportactiviteiten zijn zeer geliefd bij iedereen en bieden alle leden van de vereniging de kans om samen een leuke tijd te hebben en het teamgevoel te versterken. Basketbal- of voetbaltoernooien, rollenspellen of petanque-wedstrijden, de keuze is aan jou!

    11. Een mentorprogramma

    Mentorprogramma’s zijn een uitstekende manier om jongeren te helpen de vaardigheden en kennis op te doen die ze nodig hebben om te slagen in hun professionele loopbaan. Deze programma’s kunnen worden gerealiseerd in de vorm van coachingsessies, bijlessen of cursussen over specifieke onderwerpen.

    12. Een buitenactiviteit

    Ben je een natuurliefhebber? Waarom organiseer je geen buitenactiviteiten? Of het nu om een middagactiviteit of een weekend gaat, het is een geweldige kans om met alle leden van de vereniging samen te komen. Hier zijn enkele originele ideeën om te organiseren:

    • Bergwandelingen,
    • Bosuitstapjes,
    • Kajakexcursies,
    • Kamperen in de natuur, enz.

    De belangrijkste punten voor het kiezen van de ideale activiteit voor je vereniging

    Het organiseren van een activiteit is een uitstekende manier om je vereniging te mobiliseren, of het nu is om je leden te verenigen, geld in te zamelen of bewustzijn voor je doel te vergroten. Voordat je aan een van de 12 activiteiten begint die we voorstellen, is het belangrijk om goed na te denken over een aantal aspecten om er zeker van te zijn dat je de activiteit kiest die het beste bij je vereniging past. Hier zijn enkele essentiële punten om rekening mee te houden, zodat je evenement een succes wordt en echt aansluit bij de behoeften van je vereniging:

    • Ken je doelstellingen: Vraag jezelf eerst af wat je met deze activiteit wilt bereiken. Is het bedoeld om geld in te zamelen, bewustzijn te creëren voor je doel, of de betrokkenheid van je leden te versterken? Een duidelijke doelstelling helpt je om je beslissingen te sturen.
    • Begrijp je publiek: Wie zal deelnemen aan deze activiteit? Zijn dat je leden, partners, of het grote publiek? Het kiezen van een activiteit die aansluit bij de interesses en verwachtingen van je doelgroep is een belangrijke troef om een goede opkomst te garanderen.
    • Houd rekening met de beschikbare middelen: Of het nu gaat om budget, vrijwilligers of uitrusting, het is essentieel om een activiteit te kiezen die aansluit bij de middelen van je vereniging. Een ambitieus idee is aantrekkelijk, maar moet wel realistisch blijven.
    • Bouw voort op je sterke punten: Denk aan de vaardigheden en talenten die al aanwezig zijn binnen je vereniging. Als je leden hebt die gepassioneerd zijn door sport, waarom dan geen toernooi of liefdadigheidswedstrijd organiseren? Inzetten op je sterke punten maakt de organisatie soepeler.
    • Overweeg de langetermijnimpact: Sommige soorten activiteiten kunnen een blijvende impact hebben op je vereniging. Denk na over wat een langdurige dynamiek kan creëren, je partnerschappen kan versterken of nieuwe leden kan binden.
    • Evalueer de logistieke haalbaarheid: Denk aan de praktische details, zoals de beschikbaarheid van de locatie, benodigde vergunningen, of seizoensgebonden beperkingen. Een goede activiteit is er een die je kunt organiseren zonder jezelf uit te putten.
    • Stimuleer innovatie: Wees niet bang om te innoveren en een activiteit aan te bieden die zich onderscheidt van wat gewoonlijk wordt gedaan. Een origineel idee kan meer aandacht en betrokkenheid rond je doel trekken.

    Wanneer je al deze elementen in overweging hebt genomen, zul je in staat zijn om een activiteit te kiezen die perfect past bij de behoeften en verwachtingen van je vereniging, en tegelijkertijd de impact maximaliseert.


    Weezevent begeleidt je bij de organisatie van je evenement met zijn oplossingen voor online inschrijving en ticketverkoop, toegangscontrole, cashless betalingen en eenvoudig te gebruiken CRM-tools die gemakkelijk in je organisatie te implementeren zijn.

    Meer weten



    nieuwsbrief-succes