Ticketing
Description
Rize ilinin Neyi Meşhur? Rize'ye gelen bir turist hangi doğal güzelliği görebilir? Rize'ye hangi ay gidilir? Rize'de pazar da gezilecek yerler? rize gezilecek yerler, rize'de gezilecek yerler blog, Rize'de GEZİLECEK yaylalar Rize İyidere gezilecek yerler? Ayder yaylasına kışın gidilir mi? Ayder Rize arası kaç km? Ayder in neyi meşhur? Trabzon havaalanından Ayder yaylasına nasıl gidilir?
Karadeniz'in en güzel ve turistik merkezlerinden biri olan Ayder yaylası özellikle yaz aylarında turist akına uğruyor. Ayder’in iki yönü var: Çay bahçelerinin ve restoranlarının bulunduğu turistik taraf ve doğa ile daha iç içe olan kamp alanı. Ayder Yaylası’na gitmeyi düşünüyorsan ve “Karadeniz turum mükemmel geçmeli” diyorsan Ayder Yaylası gezi rehberimizde ihtiyaç duyabileceğin her bilgiyi bulabileceksin.
Ayder Yaylası Hakkında Bilgiler
Kaçkar Dağları manzaraları sunan Ayder, deniz seviyesinden 1350 metre yükselikte bulunan, yayla olarak anılan; ama aslında yayla olarak kullanılmayan bir bölge. Bölge halkı burayı yaylalara gidiş ve dönüşte dinlenme amacıyla kullanırmış.
Ayder tertemiz ve lezzetli suları ile çok ünlü. Osmanlı döneminde buradaki suların güzelliği kayıtlara geçmiş ve ünlü Ayder kaplıcalarında şifa bulmak isteyen birçok kişi buraya gelirmiş. Ayder Yaylası, 1987 yılında Bakanlar Kurulu tarafından “Turizm Merkezi” olarak ilan edildi.
Bu yıla kadar daha çok bilenlerin gittiği bir yerdi, şimdilerde herkes biliyor. Özellikle tatil sezonlarında burası çevre illerden ve yurt dışından gelen turistlerle doluyor. Ayder Turu Yaylası çevresinde gezilecek birçok doğal güzellik var. Bunların en ünlüsü olan Fırtına Deresi, yemyeşil manzaraların yanı sıra meraklıları için rafting yapma imkanı da tanıyor.
Rüya Gibi Ayder Yaylası Gezisi Kaçkar Dağlarının çam ormanlarıyla kaplı, yaz aylarında ayrı, kış aylarında ayrı, bahar aylarında ise tarif edilemeyecek kadar güzel olan Ayder Yaylası; kaplıcaları, lezzetli yemekleri ve sıcakkanlı insanları ile Rize’de görülmesi gereken yerler'den biri olarak öne çıkıyor.Ayder Yaylası gezisi, Karadeniz’in en huzurlu aktivitelerinden biri olarak doğasever her insanın hayatında en azından bir kere olsun deneyimlemesi gereken etkinliklerden.
Ayder Yaylası Nerede?
Ayder Yaylası, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde yer alan bir bölge. Çamlıhemşin’e 19 km uzaklıkta bulunan bu yayla, gelişmiş ulaşım olanakları ile ister toplu taşıma ister kişisel araçla kolaylıkla ziyaret edilebilir.
Ayder Yaylası’na Nasıl Gidilir?
Ayder Yaylası Ulaşım Nasıl Ayder’e ulaşım çok kolay. Asfalt kaplı yollar sayesinde bu doğa harikasına kış mevsiminin en zorlu şartlarında bile ulaşmak mümkün.
Rize’den Çamlıhemşin’e gittikten sonra 19 kilometrelik yolculuğun ardından Ayder Yaylası’na varabilirsin. Ayder Yaylası’na en yakın havalimanı, Trabzon’da bulunuyor. Trabzon Havalimanı, Ayder Yaylası’na yaklaşık 150 kilometre mesafede. Rize yakınlarında değilsen Ayder Yaylası’na gitmek için en pratik yöntem,
Trabzon’a uçtuktan sonra Trabzon’dan kalkan araçları kullanmak. Ayder Yaylası’na gitmek için kendine Trabzon Havalimanı’ndan bir araç da kiralayabilirsin. Karadeniz sahil yolu, araç sürmek için Türkiye sınırları içinde görülebilecek en güzel yollardan biri.
Ayder Yaylası’nda Gezilecek Yerler Ayder Yaylası’nda yapılacak birçok şey ve görülecek birçok yer var. Peki, nereden başlamalı? Öncelikle nasıl bir gezi beklediğine göre görmek istediğin yerler değişebilir.
Ayder Yaylası gezisi, ilk paragraflarda bahsettiğimiz gibi iki karakterli. Yaylanın merkezine ulaştığın anda tatil sezonlarında seni bir turizm beldesi karşılayacak. Sağlı sollu restoranlar, çay bahçeleri ve mağazalar, Kaçkar Dağları manzaraları eşliğinde keyifle çayını yudumlamak ya da bölgenin organik tatlarından tecrübe etmek için birebir.
Özellikle mayıs ayında ve sonrasında burası tam anlamı ile cıvıl cıvıl oluyor. Kafelerde oturan insanlar bol oksijenli havayı içine çekerken keyifli sohbetler etrafa yayılıyor. Tabii ki bu herkese göre değil. Mesela sen doğanın sessizliğini arıyorsan ve kamp yapmak istiyorsan aşağıdaki noktaları
Ayder Yaylası gezisi sırasında görmeni tavsiye ederiz. Merkezdeki turistik hengame, buralara uğramıyor. Ayder Kaplıcaları Ayder Yaylası’nda hem görülebilecek hem de konaklanabilecek bir yer bakınıyorsan kaplıca tesisleri tam sana göre. Kaplıcanın geçmişinin de çok eskiye dayandığını buraya ekleyelim.
Osmanlı zamanlarında bile insanlar buraya şifa bulmak için gelirmiş. Burada 50 C dereceye kadar yükselebilen sıcaklıklarda doğal sular, kaplıcalara dönüştürülmüş. 22:00’ye kadar açık olan tesisteki havuzlar, sımsıcak suların içinde rahatlamak, eklem ve romatizma ağrılarından kurtulmak isteyenler için birebir.
Çevrede kalınabilecek özel oteller de var. Daha ne olsun. Tam teçhizatlı bir arınma, dinlenme ve yeniden doğma paketi… Ayder Yaylası’nda Kamp ve Rafting Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından yayımlanan “koruma altına alınması gereken yerler” listesinde kendine yer bulan Fırtına Vadisi, Türkiye’nin ünlü rafting rotalarından Fırtına Deresi’nin bulunduğu bölgeye deniyor.
Kaçkar Dağlarının zirvelerinden gelen coşkun suların çevresinde kamp yaparken ya da gezinirken doğanın harikaları karşısında büyülenmemek imkansız…
Fırtına Vadisi’ne gitmek için Çamlıhemşin ve Fırtına Vadisi minibüslerine binebilirsin. Ayder Yaylası üzerinden başlayacağın bir doğa yürüyüşü ile de oraya varman mümkün. Gelintülü Şelalesi Ayder Yaylası’nın ilkbahar ve yaz aylarında en güzel yerlerinden biri,
Gelintülü Şelalesi ve çevresidir. Kaçkar Dağlarından coşku ile aşağıya doğru akan Gelintülü Şelalesi, biçimi ve bembeyaz köpüren suları ile gerçekten bir gelin tülüne benziyor. İsminin nereden geldiğini, şelaleyi gördüğün anda anlıyorsun. Dağın zirvesinde eriyen karların bir oluşumu olan Gelintülü Şelalesi, Kavron Deresi’ne kaynak oluyor.
Şelalenin dere ile birleştiği yerde, suların dinlendirici ses dalgaları eşliğinde dağların manzarası, insanın içinde bir şeyleri uyandırıyor. Kaçkar Sıradağları ve Ormanları Rize ve Hopa arasında yer alan bu heybetli dağ topluluğu, içerisinde birçok yaylayı, ormanı, gölü ve nehri barındırıyor.
Yılın belirli dönemlerinde dağcılık ekipleri tarafından keşfe çıkılan bu dağların Ayder Yaylası civarındaki ormanlarında günübirlik doğa turlarına çıkmak mümkün. Kavrun, Huser ve Avusor Yaylaları Kaçkar Dağları, dağcıların popüler rotalarından biri dedik.
İşte, o dağcılar, tırmanış başlamadan önce Ayder Yaylası’na geliyor, sonra da Kavrun, Huser ve Avusor yaylaları üzerinden maceraya atılıyor. Yukarı Kavrun yolu biraz kalabalık olabilir, ama Huser ve Avusor yaylaları çoğunlukla daha tenha oluyor. Doğanın huzurunu arıyorsan bu iki yaylayı kesinlikle görmelisin.
Ayder Yaylası’nda Ne Yapılır?
Ayder Yaylası ve çevresinde yapılabilecek birçok doğa etkinliği var. Kısaca bahsedelim. Kaplıcalarda şifalı suların tadını çıkarabilirsin. Çevredeki yaylalarda ya da nehir kenarlarında kamp yapabilirsin. Rafting yapabilirsin. Doğa yürüyüşleri yapabilirsin. Karadeniz lezzetlerini deneyimleyebilirsin.
Ayder Yaylası Otel Fiyatları Ne Kadar?
Ayder Yaylası çevresinde kalacak irili ufaklı birçok yer var. Kalifiye hizmet beklentin varsa beş yıldız otellerde kalabilirsin. Buradaki otel fiyatları, 200-800 TL arasında değişebiliyor. Tatil sezonlarında çoğu zaman oda kalmıyor, olan odalar da tavan fiyatlara ulaşıyor.
Burada otelde kalmak istiyorsan önceden rezervasyon yapmanı öneririz. Ayder Yaylası’nda konaklarken mahremiyet isteyenler için de villa tipi butik oteller mevcut. Büyüleyici manzaralar ve üstün nitelikli hizmet sunan bu butik otellerde iki kişi gecelemek için 1000-1500 TL arasında bütçe gerekiyor. Yayla içerisinde ve çevresinde onlarca pansiyon da var. Bu pansiyonlarda ortalama 150 TL civarına geceleyebilirsin. Ayder hiçbir zaman yayla olarak kullanılmamıştır, Ayder'i Halalılar dinlenme amaçlı kullanmışlardır.
Halalılar, Hala Köyünden yaylalarına (Kavrun, Ceymakçur, Paákçur) göç ederken Ayder'de kaplıcada dinlenirler. Araştırmacı Metehan Mollamehmetoğlu Ayderin 1900'lü yıllarda bölge insanı'nın(Halalılar) bir dinlenme yeri olduğunu söyledi. Kaplıcanın geçmişi 1700'lü yılları bulunmaktadır Ayder "tarlalar" Ayd, standart Ermenice ard `tarla` sözcüğünün Hemşin lehçesindeki eşdeğeridir.
Nasıl bir kaynaktır ki. Ayder'de hiç tarla yoktur. Sadece Ayder'de "Ĥodoç" günleri olurdu. Halalılar tarafından Çeêrluk'ları(Çayırlık) Halalılarca erkekli, kızlı hep beraber türkü söyleyerek, eğlenerek çayırlıkları biçerlerdi.
Bu zamana da "Ĥodoç" zamanı deniyor. Şu an Ayder'de Ĥodoç günü biliniyor ama yeni nesil tarafından yapılmıyor. Osmanlı döneminden beri şifalı suyu ile ilgi odağı olan Ayder 1987 yılında turizm merkezi ilan edilmiş, romatizmal hastalıklar, iç hastalıkları, kadın hastalıkları ve cilt hastalıklarına şifa verdiği iddia edilen.
260 metre derinlikten gelen 50 derece sıcaklığındaki kaplıcalarından faydalanılabilmesi için modern turistik tesieler inşa edilmiştir. 260 metre derinlikten çıkan, 55 derecelik kaplıca sularının başta romatizma, kireçlenme olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiğini belirtiyor.
Kaplıca sularından fayda görmek için havuza girmek, özel banyo almak ya da içmek mümkün. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Güler yaptığı açıklamada, kaplıca sularının romatizmal eklem hastalıkları,sinir, sindirim, dolaşım sistemi hastalıklarıyla idrar yolları ve üreme organı hastalıklarına iyi geldiğini belirtiyor.
Ayder Kaplıca suları ayrıca, egzama ve sedef, ergenlik sivilceleri gibi cilt hastalıklarının tedavisinde de kullanılıyor. Tabii ki, kaplıcaya girmeyi sakıncalı kılacak durumlar da var. Örneğin kanamalı rahatsızlıklar, yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlıkları başta geliyor.
Bu nedenle kaplıcaya girmeden önce mutlaka uzman bir doktora danışmak şart. Zaten Ayder Kaplıcaları'nda görev yapan bir uzman doktor da bulabilirsiniz. Uzmanlar ayrıca kaplıcada günde ikiden fazla banyo alınmaması gerektiğini hatırlatıyor ve 4 banyodan sonra kendisini halsizlikle belli eden ve Kaplıca Krizi olarak tanımlanan bir rahatsızlığın bazı kişilerde görülmesinin normal olduğunu belirtiyorlar.
Ayder Festivalı
Başlangıçta Halalılar’ın yazın çayır biçerek(Ĥodoç), büyükbaş hayvanlarının kışlık ot ihtiyacını sağlamak amacıyla kullanılmaktayken, turizm merkezi olmasıyla bu vasfını büyük ölçüde kaybetmiş Pansiyonculuk ve gelen turistlere hitap eden hediyelik eşya mağazaları temel geçim kaynağı haline gelmiştir.
Kaynak: https://www.rizetours.com/
Leave a comment
Event
GÜNÜBİRLİK RİZE TURU - RİZE GEZİLECEK YERLER LİSTESİ
53780 Rize
TURKEY
Organizer contact
Kadir Mert
Kadir Mert
Address : Çamlıhemşin Ayder Turizm Merkezi Ayder
53780 Rize
TURKEY
Phone : 090536 448 38 13
Visual
